31 desember 2011

Takk for det gamle

Etter flere måneders planlegging og arbeid med å opprette en blogg kom jeg endelig i gang i slutten av november 2011. Både bloggens navn og innhold var noe jeg tenkte på i lang tid, og sa meg til slutt fornøyd med "Mine Syslerier". Navnet sier en del om meg som person; jeg er glad i å holde på med mye forskjellig, helst på en gang, og det er sjelden jeg har en kjedelig stund her hjemme. Nettopp på grunn av mine mangfoldige interesser ble bloggens tema både interiør, hage, håndarbeid og hverdagsglimt.

Jeg er positivt overrasket over antall lesere og alle hyggelige tilbakemeldinger jeg har fått etter at jeg opprettet bloggen for en måned siden. Det gjør meg enda mer motivert til å skrive og videreutvikle bloggen min, og ikke minst til å sette i gang med nye prosjekter.

Garasjen vår er under bygging, og så snart den er klar får husmor endelig nok boltreplass til å fullføre sine mange ventende prosjekter, blant annet maling/restaurering av brukte møbler. Lillebror flytter på eget rom på nyåret, så her skal det ordnes og stelles, males og tapetseres og innredes etter alle kunstens regler for å få det praktisk og ikke minst koselig. Gleder meg som et barn til å sette i gang med dette :-)

I kveld skal vi ha en rolig nyttårsfeiring hjemme hos oss, sammen med våre svigerforeldre. Pinnekjøtt står på menyen og jeg klarer nesten ikke å vente til maten er klar. På årets siste dag har vi vel lov å overspise både pinnekjøtt, dessert og allslags godsaker, uten å måtte tenke på verken vekt eller helse? Så får vi heller begynne et nytt og bedre liv i morgen, første dagen i året ;-)

Ha en riktig flott nyttårsfeiring alle sammen

Klem

Siv


28 desember 2011

Smugtitt på våren

Det bugner av interiørbaserte nettbutikker som byr på den ene herligheten etter den andre. Jeg har vært innom uttallige av disse butikkene, noen er dyre mens andre ikke er så aller verst i pris. Men butikken jeg rett og slett har oversett er HM HOME. Jeg har bladd fort i katalogen, men aldri satt meg skikkelig inn i deres nettside og heller aldri handlet noe derifra- frem til i dag! Det blåser stikker og strå ute, regnet plasker ned og det er kaldt, så jeg bestemte meg for å drømme meg litt bort til lysere, varmere tider, noe som selvsagt resulterte i et par, tre, fire, fem, seks, SYV nye godbiter til hus og hage. Jeg falt rett og slett fullstendig for deres herlige vårprodukter, det var så mange flotte farger på både puter, håndkler, duker og så videre. I tillegg er det mulig å få mye for pengene!

Vår fargepalett i hjemmet går stort sett i hvitt og sandfarger. Jeg liker veldig godt en fargeklatt her og der, men når jeg først skal kjøpe noe nytt til hjemmet ender jeg som oftest opp med noe som glir inn i mengden av alt annet vi har. Jeg jobber med meg selv på dette området og satser på å få inn litt andre farger i hjemmet etterhvert ;-)

Men når det kommer til uterom derimot, kan jeg godt boltre meg i allslags farger. Hageputer, hageduker, blomster og diverse kan godt ha friske, klare, varme farger som gir følelsen av en varmere tid, til tross for dårlig vær og kalde dager. Så med tanke på årets hageprosjekt (les: lage utemøbler av europaller), har jeg i dag investert i følgende "must haves":



Og så ble det kjøpt litt til innendørsbruk også, ettersom det er en stund til jeg får nyte mine nye uteputer :-)

Håndkler til gjestetoalettet :-)





Det var også mange andre flotte produkter å finne på HM HOME, det er verdt å ta turen innom deres nettside, www.hm.com.





Ønsker dere alle en fin dag!

Klem

Siv











26 desember 2011

Og så var det gjort...

...nå var det over for denne gang!

Vi har hatt en herlig julefeiring med 19 store og små til bords på selveste julekvelden, en rolig første juledag og familiebesøk andre juledag. Vi har fått det vi ønsket oss og mere til, spist deilig mat, herlige kaker og altfor mye godteri. På spisebordet vårt ruver nå den flotte, store vasen "alv" fra Wik og Walsøe, og den tar seg skikkelig godt ut med julebuketten oppi. Foruten vasen har jeg en masse annen ny pynt som ligger på vent til julepynten er fjernet.

Julen, som jeg har gledet meg til i månedsvis, gikk så fort over, og det er noe vemodig med det å fjerne all den koselige pynten. Det blir så mørkt og dystert i huset da. Men til tross for de varme fargene og den koselige stemningen julepynten bringer med seg skal det bli godt å få ryddet dette bort nå snart, for deretter å gå lysere tider i møte.

Når fjerner dere pynten egentlig? Venter dere til 13 dag jul? Jeg tenker å kaste ut juletreet allerede i morgen ettersom det drysser veldig, og vår lille ett-åring river og drar i både greiner og pynt. Men resten av pynten skal få stå til over nyttår.


I morgen begynner hverdagen igjen, og det er tid for bytting av julegaver som vi enten fikk dobbelt av, eller som var for små eller for store i størrelsen. Regner med fullt kaos og planlegger å være tidlig ute. Men med en "uhamslig", snart høygravid kropp og en vilter gutt som skal gjøre ting i sitt tempo og slett ikke slik som mammen planlegger, får jeg ta dagen som den kommer og heller satse på at de har mer igjen av det som jeg skal bytte gavene i når jeg omsider kommer meg til kjøpesenteret :-)

Nyt siste rest av julekvelden kjære lesere!

Klem

Siv

21 desember 2011

Julesukkertøy


Der var julegodteriet på plass, endelig! Eller hvertfall halvparten av det, enda gjenstår delfiakake og kokkosboller. Men snøballene og seigmennene er hvertfall ferdige, og dersom de ikke smaker godt så er de nå veldig dekorative der de står i norgesglassene på kjøkkenhylla.



Oppskriften på disse herlighetene er som følger:

Snøballer

300 gr marsipan rulles til valnøttstore kuler

150 gr hvit kokesjokolade smeltes i vannbad

Marsipankulene dyppes i sjokoladen, deretter i kokkos.

La dem ligge på en tallerken til sjokoladen har stivnet...og det var det hele :-)


Seigmenn

3 dl sukker og 1,5 dl vann kokes opp under omrøring. Skal koke i 10 min på svak varme.

10 plater gelatin legges i litt kaldt vann i 10 min. Klem ut det meste av vannet etterpå.

Når sukkerlaken har kokt ferdig tas pannen til side. Nå skal du blande gelatinen samt en pakke pulver-gele oppi her. Rør godt til alt er oppløst.

Røren helles over i en form slik at det blir ca 1 cm tykt lag. Formen må sprayes med formfett på forhånd.

La det stå kaldt i 4-6 timer, eller til det har stivnet.

Strø sukker på et bakepapir og hvelv massen oppå. Strø sukker på alle sider. Klippes i biter, remser eller som figurer, rulles i sukker slik at alle sider dekkes.

Oppbevares i en tett boks eller krukke.

God fornøyelse :-)












20 desember 2011

Kommenter alt dere orker :-)

Har fått en del tilbakemeldinger på at det ikke har gått an å legge igjen kommentarer på bloggen min for de som ikke har opprettet en google-konto. Dette har jeg nå prøvd å ordne, slik at alle som vil kan kommentere. Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger fra dere, her er det bare å skrive i vei :-)

Nå, hvordan går det med julestria? Er dere kommet i mål? Jeg for min del kommer vel aldri i mål, til tross for at jeg har hatt god kontroll hele tiden. Det er bare det at jeg stadig kommer på nye ting jeg ønsker å gjøre, både i forhold til pynting, baking og julegavehandling. Tror jeg kunne holdt på med forberedelser i det uendelige, så det er godt det ikke er så mange dager igjen ;-)

Nå holder jeg på å bake seigmenn og snøballer. Sistnevnte er marsipankuler duppet i hvit sjokolade, deretter ruller jeg dem i kokkos. Oppdaterer bloggen littegrann mens jeg venter på at sjokoladen skal smelte i vannbad :-)


De hyggelige julekortene vi har fått i år, henger som et lite collage på kjøkkenskapet. Koselig å ha dem der, da mesteparten av fritiden tilbringes i nettopp dette rommet.



Ute har vi sørget for at småfuglene ikke skal sulte denne vinteren. Hadde planer om å lage egne meiseboller etter en oppskrift jeg leste i Rom 1-2-3 tidligere, men jeg gikk for den lettvinte løsningen i år også...så får vi heller se neste år ;-) Har forresten ennå til gode å se fugler spise av godsakene vi har hengt opp, kanskje de er blitt for fine på det og ser seg om etter mer spennende godsaker i nabolaget.


16 desember 2011

Julebakst, julebakst og atter julebakst...

I dag ble femte sorten julekaker bakt. Planen var å skynde meg hjem etter jobb, hive meg rundt og bake sandkaker før det var tid for henting av lillegutt i barnehagen. Jeg har aldri laget sandkaker før, og var ganske spent på hvordan disse kakene ville bli, og om de i det hele tatt er gode. Da jeg, etter å ha skumlest oppskriften, fant ut at jeg manglet en av ingrediense, måtte jeg velge mellom å utsette bakingen til senere eller rett og slett finne på en annen kakesort for å bli ferdig før barnehagehentingen. Ivrig som jeg er etter å bli ferdig til jul ble det besluttet å bake sandnøtter fremfor sandkaker. Minner fra barndommen snek seg frem og minnet meg på at sandnøtter faktisk er veldig godt. Så sandnøtter det ble og det er den enkleste kaken jeg har bakt til nå, det hele var unnagjort på en time, inkludert steking!



Dagens bakst! Det koslige kjøkkenhåndkle er forresten fra Indiska, for de av dere som lurte på det ;-)


Oppskriften på disse enkle godbitene er som følger:

80 gr smør/margarin
80 gr sukker
1 egg
250 gr potetemel
2 ts bakepulver

Smør og sukker røres hvitt, deretter blandes egg, mel og bakepulver i. Deigen trilles til pølser som deles i små emner, disse trilles til kuler. Stekes ved 200 grader i 10-15 minutt (til de er lysegule og gjennomtørre). Jeg fikk to brett med kaker av denne oppskriften, neste gang vil jeg nok doble den!


Ha en fin-fin helg alle sammen

Klem

Siv


15 desember 2011

Hverdagsglede


Nytt møbel i hus! Jeg er så glad, denne stolen falt jeg pladask for første gang jeg så den, og nå er den vår! Planen er å ha den rundt kjøkkenbordet, men det er godt mulig den blir plassert foran skrivebordet istedenfor. Det er en gammel kontorstol så kanskje den blir finest i skrivebordskroken? Det får jeg se etter at jeg har vasket og stelt den. Har ingen planer om å male den med det første ettersom jeg synes den har veldig fin patina slik den er i dag.

Det er utrolig hvor mye glede en slik "skatt" kan gi til oss interiørfrelste. Jeg må si den gjorde dagen min perfekt hvertfall :-)

Ellers har dagen i dag bestått av rydding fra ende til annen. Jeg orker ikke så mye for tiden på grunn av svangerskapet og den travle lille ettåringen vår, så jeg har fått god hjelp av mine foreldre i dag. Takk og pris for det :-) Husbonden er opptatt med å bygge garasje i gården, så det er godt å kunne få litt avlastning av familien.


Jeg har forresten aldri hatt noen favorittjuleblomst, og i år er det første gang jeg har Amarylles i hus. Jeg har aldri vært plaget med grønne fingre, så det er vel derfor jeg ikke har vært så opptatt av blomster til jul, men denne blomsten er kjempefin så her har jeg gått glipp av noe. Tenker at jeg må investere mer tid, interesse og penger på juleblomster i tidene fremover :-)

Ha en fin kveld kjære lesere!

Klem

Siv

12 desember 2011

Mens vi venter...

Det er ikke bare julehøytiden vi går og venter på her hjemme. Mens vi nyter denne koselige stunden frem mot jul har vi noe enda bedre å se frem til; noen måneder ut i det nye året, 14 mars, venter vi et nytt familiemedlem. Om det er gutt eller jente vet vi ikke, men spennende blir det uansett. Ettersom vi har en liten aktiv krabat på 15 mnd, og i tillegg tre større barn, har dette svangerskapet gått raskere enn jeg trodde var mulig. Det var med skrekkblandet fryd jeg i går plutselig kom på at det kun er 3 mnd igjen til vi får hilse på vår lille sønn eller datter, lillesøster eller lillebror. Jeg ble litt stresset med tanke på alt jeg har lyst å gjøre klart på forhånd, som å innrede barnerom, handle inn det vi mangler av utstyr, strikke mange fine plagg og lignende...og ikke minst få nåværende minstemann til å sove rundt om nettene!

Jeg har rukket å strikke et par ting, men hadde planer om så mye mer. Jeg tenker at når jula er over får jeg sette meg ned og begynne på den strikkede heldrakten jeg har lyst å ha klar til mars...da har jeg tid til å fokusere på strikking, nå vil jeg helst bare nyte juletiden.

Her er buksen jeg har strikket. Den er i glattstrikk og perlestrikk, og var egentlig ganske enkel. Den mangler knapper i skuldrene, har lyst å vente og se om de skal være rosa eller blå :-)

I tillegg har jeg strikket noen tøfler/sko, de var kjempeenkle. Fikk begge unnagjort på et par timer. Har strikket et par i rosa og skal strikke et par i blå også. De er ikke helt ferdige enda; de må sys sammen under sålen og bak, og så skal "klaffene" brettes ned på sidene. De er strikket i deilig miniaplakka og er supermyke og varme.


Ha en fortsatt fin kveld!

Klem

Siv

11 desember 2011

Tredje søndag i advent

Tiden flyr! Tre adventslys er allerede tent og det er 13 dager igjen til jul. Da er det herlig å vite at julegavene er under kontroll, kakebakingen snart i mål og siste rest av diverse innkjøp gjøres i uken som kommer. Så kan vi slappe av og nyte førjulstiden slik det er meningen en skal gjøre; med familie, gode venner, god mat, en god julefilm og masse julegodteri.

I dag har vi bakt, og det som egentlig skulle blitt femte sorten ble heller en ny porsjon pepperkaker. Det har minket drastisk i kakeboksen denne uken, så her måtte det fylles på mer. Men det er jo barnas yndlingskaker og det er de som er storspisere når det gjelder kaker her i huset, så da er det bare kjekt å bake samme sorten om igjen. Neste sort på bakeprogrammet er sandkaker før vi går over til å lage hjemmelaget julesnop. Det får vi tar noen dager før jul, så det holder seg ferskt og godt til julaften (det er den offentlige grunnen...mellom oss er det vel faren for at snopet spises opp lenge før jul som er hovedårsaken til at jeg bør vente).

Ellers har jeg funnet ut at det var objektivet til kameraet som tok kveld i går, og ikke kamerahuset. Men det er noen merkelige "knitrelyder" når jeg tar bilder nå, så det er nok ikke helt som det skal likevel. Tok noen bilder i kveld, blant annet av ildstedet vårt og den "nye" gamle kobbergryten vi har fått i hus:


Kobbergryten til venstre i bildet. Var ikke den koselig med ved oppi? Vi har nettopp montert vedovn i stuen vår. Det var meningen vi skulle ha en gammel etasjeovn her, men vi ønsket også en ovn der vi kunne se flammene, samtidig som den var litt "gammeldags". Så etter mye om og men gikk vi for denne varianten fra Dovre, og vi er kjempefornøyde. Den varmer utrolig godt, egentlig for godt, og så gir den et koselig preg i stuen. Etasjeovnen derimot, har fått sin plass i hallen, hvor den tar seg godt ut i grunn. Bilder kommer senere.



Bildet tatt av peishyllen. Lite sinkhus og strikkede julekuler fra Kremmerhuset, sandkakeformer er bruktfunn, kubbelys fra Skeidar, stearinlys bundet sammen med blondeband er en gave.



Klem

Siv




10 desember 2011

Skattejakt

I går fikk jeg en aldeles utmerket telefon av ei venninne; om jeg ville være med og ta turen til en nyoppdaget bruktbutikk i nærområdet?! Selvfølgelig ville jeg dette! Skattejakt er noe av det kjekkeste jeg vet, og i tillegg skulle det bli godt å komme seg ut en tur etter å ha vært sittende inne med sykt barn hele uken.

På vei til dette nye "skattekammeret" stoppet vi innom en annen bruktbutikk, og der endte jeg opp med å kjøpe en herlig kommode. Sånn i utgangspunket er den vel ikke i verdens beste stand, men med litt pussing og maling blir den kjempefin, det er jeg sikker på. Den skal stå inne på minstemann sitt rom, og jeg gleder meg allerede til å male den i herlige, gøyale farger og montere artige knotter på skuffene.

Da vi endelig kom frem til denne nyoppdagede bruktbutikken, som for øvrig heter "Brukt og Grønt", ble jeg positivt overrasket over hvor mye fint de hadde der! Alt fra små pyntegjenstander til større møbler, prismer og diverse. Jeg endte selvfølgelig opp med noen kjøp derifra også, deriblant sandkakeformer og en stor kobbergryte. Sandkakeformene har jeg planer om å bruke til å baking, men foreløpig står tre av dem til pynt med telys oppi. Det var faktisk veldig fint. Kobbergryten har fått plass ved siden av vedovnen og rommer nå veden. Den passet ypperlig inn i den litt triste kroken ved pipa. Husfruen er meget fornøyd :-)

Superivrig som jeg var etter å ta bilde av mine nyinnkjøpte skatter og vise dem til dere, gikk jeg i gang med "fotoshoot" like etter middagen. Etter å ha tatt bilde av sandkakeformene sluttet kameraet å virke! Er en smule irritert nå, for hva er vel en blogg uten bilder? Jeg legger ved et bilde av sandkakeformene og satser på at kameraet virker igjen i morgen...ellers blir det en dyr jul for husbonden ;-)


Ha en fortsatt fin kveld alle sammen!

Klem

Siv


09 desember 2011

Travle tider

Med en travel ettåring i hus er det ikke alltid like enkelt å få gjort unna det en har planer om. Spesielt ikke når mini er høyt og lavt, klatrer på det som klatres kan og river ned alt innen rekkevidde. Det første jeg må gjøre når jeg står opp om morgenen er å flytte alt av pynt som det er en mulighet for at han får tak i, ellers blir det knust i løpet av dagen. Når kvelden kommer og lillegutt har sovnet, da kan jeg trygt ta frem all pynten igjen og kose meg med en dekorativ stue. Det ser ganske så tomt og trist ut her på dagtid. Det positive er vel at jeg ikke får sett meg lei på pyntetingene, og hver kveld føles som en fornyelse i stuen.

Travlere skal det vel bli når vi i mars neste år får et nytt tilskudd til familien. Etter "mageaktiviteten" å dømme blir ikke dette nurket noe roligere, helst hakket livligere. Så da får jeg vel heller legge den maksimalistiske, overfylte og romantiske stilen på hylla til ungene er blitt konfirmanter, og prøve å finne roen blant tomme vinduskarmer, salongbord uten pynt, adventsaker uten lys (jeg tar de på, han tar de av), sofaer uten pynteputer og skaper og sjenker uten innhold (skapene måtte tømmes fordi mini hadde det veldig moro med å kaste ut alt vi hadde inni der).

I mellomtiden drømmer jeg meg bort med tanken på hvordan jeg har lyst at det skal se ut i stua. Mange sverger til uttrykket "less is more", og i mange tilfeller er jeg enig i det. For mye krimskrams rundt omkring kan fort gi et rotete inntrykk, derfor prøver jeg å samle ting i grupper og lage vakre stilleben. Nedenfor vises noen av ønskene til hjemmet:

Jeg sier gjerne "JA-TAKK" til en deilig lenestol (Howard) fra Englesson...

...og heller ikke nei-takk til en slik lampe fra Herregård Design





Eller hva med noen herlige tekstiler fra Nyblom Kollèn? Ta en tur innom www.nyblomkollen.se. Her er mye fint å velge i!

Ha en fin dag alle sammen!

Klem Siv

07 desember 2011

Så var kjelken på plass

Den gamle kjelken jeg kjøpte på Antikk- og Samlermessen er tatt i bruk. Den har fått sin plass utenfor hoveddøren, hvor jeg håper den kan stå frem til jul uten at storm og uvær tar både den og resten av pynten. Det har vært nydelig vær ute i dag; snø på bakken, minusgrader og vindstille. Et skikkelig "kom-i-julestemning-vær". Håper det fortsetter sånn frem til jul, men det er vel en litt for optimistisk tanke her på Vestlandet ;-)

Ha en fin kveld

Klem fra Siv

06 desember 2011

På ønskelisten



Dette herlige serviset fra Wik og Walsøe (bildet over) er et av mine mange ønsker! Har en del kaffeservise fra før, men det er mye forskjellig og jeg savner å ha en hel serie fremfor 3-4 ulike. For noen år tilbake kjøpte jeg et "bestemorservise" på en bruktbutikk, og jeg var heldig å få 10 asjetter, kopper og tefat, samt en fløtemugge og en sukkerkrukke. Jeg er kjempefornøyd med dette, men ønsker også å samle på et servise som jeg har muligheten å kjøpe tilbehør til når det måtte passe, og til slutt få en hel, stor samling. Da kan jeg endelig kvitte meg med de mange ulike kopper og fat jeg har stående.

Mitt koslige bestemorservise


I tillegg til Alveserviset ønsker jeg meg en stor, eller egentlig to store, vaser fra samme produsent. Disse vises på bildet nedenfor. Bildet til venstre viser vasen Alv, mens bildet til høyre viser vasen  Alveskog. Begge er veldig fine, og jeg klarer ikke å velge hvilken jeg liker best.




Ha en fin kveld videre!

Klem Siv







05 desember 2011

Lys i mørket

Det jeg liker aller best med mørketiden er at den inviterer til herlige "innekosekvelder" med fyr i peisen, levende lys, et pledd i sofaen og en god bok...Jeg finner ikke roen om kvelden før leker og annet rot er ryddet bort og de utallige lysene tent. Det skaper en lun og god stemning som jeg ikke kan være foruten.

Jeg flytter på og bytter ut både telysholdere og større lysestaker til enhver tid, rett og slett fordi forandring fryder. For tiden har jeg følgende "favorittlysestaker" stående fremme:

Hjertelysestakene til høyre er fra Søstrene Grene, og er bare utrolig skjønne. Til høyre er det bilde av et duftlys fra Yankee Candle. Lyset brenner veldig fint, varer lenge og lukter kjempegodt. Slike får du blant annet kjøpt på Stjernedryss.

I et speil på veggen i stua pleier jeg å pynte med mye forskjellig. Nå i disse juletider er det Hadelandnissene sammen med noen skjønne telysholdere som får stå til pryd. Kombinasjonen av levende lys, glass og speil gir en helt spesiell og vakker stemning.

Siv

04 desember 2011

Glasskrukker med dekor

Det er vel ikke jul før glasskrukkene står fulle av kaker på kjøkkenbenken, til fristelse for både liten og stor? Jeg synes det er dekorativt å oppbevare julebaksten i glasskrukker, særlig kaker som er særdeles pent pyntet med både glasur og nonstop. Ja, det var pepperkakene jeg tenkte på. Hvilke andre kaker er det vel som får viet så mye oppmerksomhet i julemåneden? De fungerer både som vinduspynt, kalendere i barnehager og god "snacks" for store og små, og er en sikker "julekakevinner". Da fortjener de også et pent oppholdssted frem til julen er over :-)

Jeg har tidligere ikke gjort så mye mer med glasskrukkene enn å pynte dem med røde sløyfeband, så i år ville jeg gjøre noe mer...løsningen ble decoupage:

Utstyr: Glasskrukker, decoupagelim/lakk, malerkost, saks, sløyfeband, bilder


 
Bildet over viser resultatet av dagens lille prosjekt. Det var ikke så mye som skulle til for at glasskrukkene skulle bli dekorative selv uten kaker !

Vanskelighetsgrad: lett

Disse herlige pepperkakene skal få oppholde seg i julekrukken frem til jul, såfremt de ikke blir spist opp før ;-) 

02 desember 2011

Snø

                                   See the pretty snowflakes                             
Falling from the sky;
       On the wall and housetops
 Soft and thick they lie.

On the window ledges,
On the branches bare;
Now how fast they gather,
Filling all the air.

Look into the garden,
Where the grass was green;
Covered by the snowflakes,
Not a blade is seen.

Now the bare black bushes
All look soft and white,
Every twig is laden,
What a pretty sight!

(anonymous)


Jeg og lillegutt var en tur ute i snøen i dag, var akkurat nok snø til at han kunne sitte i akebrettet sitt for første gang. Det var kjempestas :-)




2 sorten...

I dag var det smultringer som sto på bakeprogrammet. Smultringer er en tradisjonsjulekake her til lands, og i gamle dager ble den laget som en "hverdagskake" til jul. Dette fordi den inneholder mye "mat", og en kunne spise seg mett på den. Dermed ble de finere kakene spart til julaften og andre spesielle anledninger.

Smultringene lages som ein deig, kjevles ut og stikkes ut til ringer med en smultringform. Etterpå skal ringene kokes i matfett, eller smult som det også kalles, til de får en gyllen farge.

Det var første gang jeg laget smultringer i dag, og resultatet ble vel deretter. Men jeg har lært av mine feil og satser på feilfrie kaker til neste jul ;-)




Litt krokete og artige fasonger på noen av ringene, men en hjemmelaget kake skal jo se hjemmelaget ut, så jeg sier meg fornøyd med dagens bakerverk :-)

Siv